Museum Nairac - Collectie - Uitgelicht - Vervolg Januari 2015

Vervolg Januari 2015

Mammoetkies Museum NairacMammoet Museum Nairac
Foto: Geurt Besseling 

Ook mammoetkiezen worden op de Veluwe regelmatig gevonden. In onze collectie hebben we vondsten ervan uit Garderen en Zwartebroek. Onze eigen menselijke kiezen vallen totaal in het niet bij de reusachtige exemplaren van de mammoet! Maar de mammoet had dan ook niet zovéél kiezen als wij. In elke kaakhelft was plaats voor twee kiezen. Door het fijnmalen van gras sleet de voorste kies het eerste af. Het exemplaar erachter schoof geleidelijk naar voren om de taak over te nemen. Tegelijkertijd groeide achterin de kaak weer een nieuwe kies.

Hoe zag de leefomgeving van een mammoet eruit?

Het is nauwelijks voorstelbaar dat waar wij nu rondlopen ooit wolharige mammoeten op een bevroren toendra of op een steppe naar eten zochten. In Siberië zijn hele mammoeten in de permanent bevroren bodem teruggevonden. Hierbij zijn niet alleen het skelet, maar ook zachte delen als de huid, het haar en zelfs de ingewanden bewaard gebleven. Dit heeft veel informatie opgeleverd over het uiterlijk, maar ook over de leefomgeving van de dieren. Mammoeten waren door hun dikke vacht goed bestand tegen de kou van de ijstijden. Ze waren op hun best in een koud en droog klimaat en leefden van grassen en kruiden.

Wanneer is de mammoet uitgestorven?

Of het alleen door het warmer wordende klimaat kwam of ook door het jagen van de mens is niet zeker, maar op een gegeven moment is de mammoet uitgestorven. Lang werd gedacht dat dit uitsterven aan het eind van het Pleistoceen, ongeveer 12.000 jaar geleden, plaatsvond. Maar op  het eiland Wrangel in de Oost-Siberische Zee zijn inmiddels mammoetfossielen uit het Holoceen gevonden. Deze fossielen zijn slechts 7000 tot 3700 jaar oud! Dit betekent dat die mammoeten wellicht rond 2000 jaar voor Christus nog leefden...

 

Adres en Route


Museum Nairac
Brouwerstraat 1
3771 HA Barneveld
T. 0342-415666
E. info@nairac.nl
R. Uitgebreide routebeschrijving
Volg ons ook op