Museum Nairac - Nieuws en actualiteiten - Lezing over C. Buddingh' op 4 september

Lezing over C. Buddingh' op 4 september

Kastjes kijken – alledaagsheid in poëzie en beeldend werk van schrijver/dichter C. Buddingh’ 

Op donderdagavond 4 september geeft Wim Huijser, biograaf van de C. Buddingh’, in Museum Nairac een lezing over het alledaagse karakter in het werk van de Dordtse schrijver/dichter.

De schrijver C. (Kees) Buddingh’, die vanaf midden jaren 60 bekend stond om zijn toegankelijke en alledaagse poëzie, manifesteerde zich ook een periode als beeldend kunstenaar. Geïnspireerd door een bezoek aan een tentoonstelling over Man Ray, begon hij objecten te maken, vaak met een surrealistische opstelling van materialen.
Buddingh’ gebruikte daarvoor aanvankelijk oude sigarenkistjes, die hij verfde en beplakte en waarin hij ‘waardeloze’ spulletjes, afgedankt speelgoed en reclamemateriaal tot leven wekte. Hij ging daarbij uit van Man Ray’s principe dat je met niets alles kunt doen.
Zoals hij er in zijn poëzie naar streefde een maximaal effect te krijgen met een minimum aan middelen, zo probeerde hij dat in de kastjes ook.
‘Kijkkastjes’ of ‘droomkastjes’ werden deze objecten ook welgenoemd. Ze kregen meestal een literaire titel. Tussen 1971 en 1974 maakte Buddingh’ er bijna honderd, afgewisseld met andere objecten en schaakbordcollages. Zelf zag hij ze meer als driedimensionale gedichten; hij sprak dan ook over ‘dichten in een ander medium’. Zijn werk trok de aandacht van de media en hij werd onder andere gevraagd voor exposities in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel, het Dordrechts Museum en ‘t Coopmanshûs in Franeker. Het uitgangspunt in Buddingh’s werk was vaak het kleine en onaanzienlijke, en daarmee heeft hij ook zijn kastjes inhoud gegeven. Inmiddels heeft de tijd er een dimensie aan toegevoegd. Via de kastjes, waarvan een drietal deel uit maakt van de tentoonstelling Eat Pray Love in Museum Nairac, kijken we terug op wat 40 jaar geleden is achtergebleven op de bodem van fruitschalen en in de hoeken van Nederlandse keukenladen: de kleine, onaanzienlijke restanten van het alledaagse leven.

Naast tal van andere publicaties stelde Wim Huijser in 2010 de verzamelde poëzie van C. Buddingh’ samen. Begin 2015 verschijnt de biografie over de Dordtse schrijver.

 
Datum: donderdag 4 september 
Aanvang: 19.30 uur
Kosten: € 7,50 incl. entree en 1 kopje koffie / thee
Museumkaarthouders: incl. 1 kopje koffie / thee € 2,50

Opgeven via: rsvp@nairac.nl of via telefoonnummer: 0342-415666

  


Adres en Route


Museum Nairac
Brouwerstraat 1
3771 HA Barneveld
T. 0342-415666
E. info@nairac.nl
R. Uitgebreide routebeschrijving
Volg ons ook op