Museum Nairac - Nieuws en actualiteiten - Museumconcert 31 oktober 2015

Museumconcert 31 oktober 2015

Museumconcert op zaterdag 31 october, van 15.30 tot 16.30

Als afsluiting van de tentoonstelling Barneveldsch Fabricaat geeft het muziekgezelschap ‘Chocolaatjes bij de thee’ een concert, waarbij een voorwerp in de tentoonstelling gebruikt wordt: het spinet van de firma Klop te Garderen is te horen in een aantal nummers van het programma.

 

Zoals altijd bieden de Chocolaatjes een afwisselend programma van ‘amusementsmuziek’ van Bach en zijn tijdgenoten.  Er werd veel gecomponeerd voor gebruik in de kerk, maar er werd ook veel geschreven als vermaaksmuziek op niveau aan de hoven en in de huiselijke kring.

 

Behalve Johann Sebastiaan Bach staat onder andere ook Georg Philip Telemann op het programma.

Van deze laatste wordt een cellosonate uitgevoerd. Het gebeurt niet vaak dat de violoncel als solo-instrument te horen is.

Omdat de Chocolaatjes vinden dat de achttiende -eeuwse muziek het beste tot haar recht komt op instrumenten, zoals de componisten die toen kenden, spelen ze op instrumenten die naar oud voorbeeld gebouwd zijn. Zo hebben de strijkinstrumenten geen stalen snaren, maar organische darmsnaren, heeft de hobo geen kleppen en heeft de firma Klop goed gekeken naar de klavecimbels en spinetten in de musea. De blokfluit is niet wezenlijk veranderd na de achttiende eeuw, vandaar dat ze in de negentiende eeuw in onbruik raakte.

De Chocolaatjes spelen in de combinatie altblokfluit, hobo, violoncel en spinet of klavecimbel.

 Voor museumbezoekers is het concert gratis toegankelijk.

 

Adres en Route


Museum Nairac
Brouwerstraat 1
3771 HA Barneveld
T. 0342-415666
E. info@nairac.nl
R. Uitgebreide routebeschrijving
Volg ons ook op