Museum Nairac - Agenda - Nu te zien

Nu te zien

 

Jan van Schaffelaar| De held en zijn tijd 

Het verhaal van Jan van Schaffelaar is één van de bekendste verhalen uit de tijd van de zogenaamde Hoekse en Kabeljauwse twisten. Op 16 juli 1482 sprong Jan van Schaffelaar van de kerktoren in Barneveld en redde daarmee het leven van zijn kameraden. Een heldendaad die dit jaar 535 jaar geleden plaatsvond en nog steeds tot de verbeelding spreekt. Aanleiding genoeg voor een tentoonstelling in Museum Nairac rond deze lokale held met nationale uitstraling. De interactieve familietentoonstelling vertelt het verhaal van Jan van Schaffelaar en plaatst dit in het dagelijks leven van de laat vijftiende eeuw.    


De Hoekse en Kabeljauwse twisten, die gezien worden als de langste oorlog in onze vaderlandse geschiedenis, duurden van 1350 tot 1490. Jan van Schaffelaar stond in het conflict aan de zijde van de Kabeljauwen. De Hoeken hadden de bisschop uit Utrecht verdreven. Als reactie daarop trachten de Kabeljauwen de Utrechtse bevolking uit te hongeren. Aanvoerroutes werden felbevochten. Zo ook in Barneveld waar een groep Kabeljauwen zich in de kerktoren had verschanst, met als doel een voedseltransport van de Hoeken te onderscheppen. De aanvoerder van de groep Kabeljauwen was Jan van Schaffelaar. Een gewone man, die door zijn sprong van de Barneveldse toren geschiedenis schreef. In de tentoonstelling, vol doe-activiteiten en geschikt voor jong en oud, wordt het leven in de late Middeleeuwen toegelicht.


Voor rondleidingen kunt u contact opnemen met Geert Remmelts via rondleidingen@nairac.nl.


 

 KLEI-BAK- STEEN

Estafette groepstentoonstelling

Een aantal kunstenaars en vormgevers uit de regio Arnhem werk op dinsdag- en woensdagavond in het keramiekatelier van Peter Krynen. Het is een hechte groep die zich De Kleiclub noemt. Ieder onderzoekt en werkt op eigen wijze met klei en glazuur. De Kleiclub stelt een selectie van werk tentoon in de vitrinewand van Nairac, in een estafette van drie tentoonstellingen.

18 maart tot 29 april 2017

BAK

Nu te zien de dinsdagavondgroep met werk van: Judith Everse, Marike Farenhorst, Frans van Nunen, Karlijne Pietersma, Ulrike Sterman, Huib Tielens, C. Unverzagt, Hetty van der Zande en Simon Angel.

Deze groep deelnemers van de ‘kleiclub’ van Peter Krynen is al vele jaren actief en, zoals de tentoonstelling laat zien ook zeer divers in vorm en uitdrukking. Door de beeldende achtergrond van alle deelnemers is duidelijk te zien dat men gewend is om autonoom beeldend te denken en werken. Jaren op dinsdagavond naast elkaar zitten werken heeft niet tot gevolg gehad dat men vormen van elkaar ging overnemen , maar juist met respect voor de anderen ieder zijn eigen weg bleef volgen.

29 april tot 10 juni 2017

STEEN

Werk van de woensdagavondgroep met werk van: Charlotte Arends, Joke Beltman, Willemien Demmers, Marjon Gemmeke, Rob Groot Zevert, Janske Hombergen, Wilfried Nijhof, Mary Overtoom, Gijs Verschoor. 

GEWEEST:

18 februari tot 18 maart 2017

KLEI 

Hans Verborg bijt het spits af omdat het museum een van zijn laatst gerealiseerde ontwerpen is m.b.t. zijn werk als architect (bij van Hoogevest Architecten Amersfoort. 

Adres en Route


Museum Nairac
Brouwerstraat 1
3771 HA Barneveld
T. 0342-415666
E. info@nairac.nl
R. Uitgebreide routebeschrijving
Volg ons ook op