Museum Nairac - Agenda - Nu te zien

Nu te zien

Mooie Mannen
17-02-2017 t/m 10-06-2017

 

Een interessant portret is het resultaat van een dialoog tussen fotograaf en model. Het portret zegt iets over de intermenselijke relatie die in korte tijd tussen twee mensen is ontstaan. Fotograaf Annelies Barendrecht (1949) heeft deze dialoog vastgelegd in 50 portretten van heren op leeftijd. Samen vormen zijn de foto expositie Mooie Mannen. Elk portret is een momentopname waarin zij geprobeerd heeft iemands persoonlijkheid zo zuiver mogelijk vast te leggen.  

Over de keuze van haar onderwerp, 'Mooie Mannen', zegt Barendrecht:  'Je zou kunnen zeggen dat ik met deze serie portretten van markante senioren in opstand kom tegen de beeldvorming van de ouder geworden mens. De ouder geworden man om precies te zijn.' Oud zou niet meer meetellen? Oud is verpleegtehuis en rollator? Barendrecht verzet zich tegen die stelling. ‘Alsof eeuwige jeugd het doel is waar we naar zouden moeten streven.’   

De onbewerkte gezichten van de mannen hebben een geheel eigen, unieke schoonheid, aldus Barendrecht. Ze hoopt dat ze met haar portretten ook anderen kan overtuigen dat oud synoniem is aan markant. Aan doorleefd en karaktervol. Barendrecht koos haar modellen uit haar directe omgeving en uit alle lagen van de samenleving. Ze weet op het juiste moment emoties vast te leggen en haar modellen in hun essentie te treffen. Inclusief de sporen die de tijd heeft achtergelaten. Rimpels zijn daarbij slechts bewijzen van ervaringen die bijdragen aan het intieme mensbeeld dat Barendrecht met haar portretten creëert.   

Voor rondleidingen kunt u contact opnemen met Geert Remmelts via rondleidingen@nairac.nl


The Passion
10-02-2017 t/m 08-04-2017The Passion is een serie van veertien fotoprints waarin kunstenaar Stein Frayman de kijker meeneemt langs de verschillende fasen van de kruisweg van Jezus. Het zijn geen afbeeldingen van mensen die de passie naspelen, maar een meditatief verhaal in de vorm van landschappen.

Landschappen die de lijdensweg van Jezus verbeelden? Min of meer. Directe aanleiding voor deze serie is een reeks schilderijen van de Nieuw- Zeelandse kunstenaar Colin McCahon die de kruisgang verbeeldt (Fourteen Stations of the Cross, 1966). McCahon is bekend om zijn krachtige abstracte landschappen en ook zijn kruisgangschilderijen ogen behoorlijk landschappelijk. Dat was voor Frayman reden voor zijn eigen landschappelijke vertaling van de kruisgang. Volgens Frayman gaat het verhaal van de landschappen niet alleen over het lijden van Jezus, maar ook over de mensen die hij onderweg ontmoette, mensen die hun verhalen deelden van lijden, gepest worden, angst, eenzaamheid maar ook van hoop, liefde en leven.

De fototentoonstelling The Passion is een intieme tegenhanger van multimediaspektakel The Passion. Omdat sommige mensen in deze tijd juist behoefte hebben aan kalme meditatie en rust.

Stein Frayman werkt en woont in Kootwijkerbroek. Adres en Route


Museum Nairac
Brouwerstraat 1
3771 HA Barneveld
T. 0342-415666
E. info@nairac.nl
R. Uitgebreide routebeschrijving
Volg ons ook op