De komende maanden wordt museum Nairac opnieuw ingericht. Het museum is zo veel mogelijk open voor publiek. Op dit moment is VR | Verzameling Ruijs deel II te bezoeken. Tijdens de herinrichting krijgen bezoekers 50% korting op hun bezoek en een gratis kop koffie of thee.
In de tentoonstelling Ingrid Simons | Midzomernacht komt de fascinerende samensmelting van dag en nacht tot leven. Haar kunstwerken zijn doordrenkt van de overweldigende kracht van de natuur en het onmetelijke, ruige landschap. Simons onderzoekt de sublieme grootsheid van de natuur en de nederigheid van de mens tegenover dit majestueuze schouwspel, waarbij ze de diepe verbinding tussen mens en natuur verkent. Nu verlengd tot 26 februari 2024.
De fascinatie voor de zwerm begon bij Bas tijdens een excursie naar Krakow gedurende zijn middelbare schoolperiode. De lucht betrok en een deken aan spreeuwen trok over een plein. Bas voelde zich nietig als mens en is dat moment nooit meer vergeten. Bij elke zwerm die hij tekent komt dat moment ergens langs. Hij wil grijpen, ordenen en naar zijn hand zetten. Onderdeel zijn van de zwerm en het moment van verwondering herbeleven.
In de tentoonstelling Lightness of Being in Museum Nairac kwamen de twee schijnbaar volledig verschillende werelden van Raquel Maulwurf en Danaë Moons bij elkaar. De som der delen voelt als meer dan een eenvoudige optelling. Een symbiose wordt in gang gezet die de stilte van hun beeldtaal oorverdovend maakt. De nietigheid van de mens versus de natuurelementen is een terugkerend thema bij Raquel Maulwurf en bijna identiek aan de intuïtieve verbeelding van ‘de kracht van de natuur en de onmacht van de mens’ van Danaë Moons, zoals Hans den Hartog Jager dat omschreef. Hun werk laat ons zien waar wij te weinig bij stil blijven staan: hoe kwetsbaar het leven kan zijn.
Museumkids, teken- en schilderliefhebbers opgelet, het is weer zomervakantie dus tijd voor een creatieve workshop van Julia Borsboom! Doe je mee? Op woensdag 13 juli is beeldend kunstenaar Julia Borsboom in Museum Nairac. Julia wandelt samen met jullie door de tentoonstelling 'Terug naar de toekomst' waar je kunt zien hoe andere kunstenaars zich hebben laten inspireren door wat er om hen heen gebeurt. Daarna ga je zelf aan de slag en maak je jouw eigen kunstwerk. Natuurlijk mag je jouw kunstwerk mee naar huis nemen. Maar wij laten het ook graag nog een week aan bezoekers zien. Vind je dat een goed idee? Dan wordt jouw werk nog even tentoongesteld in het museum. Bijzonder toch? Altijd al eens een kunstwerk willen maken met een echte kunstenaar? Grijp dan nu je kans!
Na maanden thuiswerken, thuisblijven, niet naar buiten mogen of kunnen en de musea en galeries dicht, willen we naar buiten. Het beeld van de kunstenaar die in het atelier of op een zolder in afzondering aan het werk is, was in deze afgelopen periode voor het eerst wél de werkelijkheid.
In deze intieme tentoonstelling bracht Museum Nairac werk samen van zeer diverse kunstenaars die één ding gemeen hebben: de natuur als belangrijke bron van inspiratie.
Wie naar het werk van Zoltan Kemeny kijkt komt tot rust. De primitieve voorstellingen, de natuurlijke kleuren en materialen en de, aan de natuur ontleende, ritmische vormen in zijn metaalreliëfs brengen een gevoel van sereniteit teweeg. Tot 3 mei 2022 waren de werken van Zoltan Kemeny in Museum Nairac te zien.
Deze inspirerende tentoonstelling in Museum Nairac laat een aantal topstukken zien uit het oeuvre van Herman Gordijn. De voornamelijk figuratief werkende schilder geniet bij het grote publiek vooral bekendheid vanwege zijn monumentale portretten, waarvan dat van H.M. Koningin Beatrix (1982) waarschijnlijk het bekendste is. In Barneveld zijn nu niet alleen schilderijen met zijn favoriete modellen Lida en Mona te zien, maar ook mooie voorbeelden van portretten, zowel op doek als getekend. De context van de werken en de onderlinge verbindingen komen tot uitdrukking in de vele voorstudies, doorwerkte tekeningen, etsen en houtsneden. Sommige werken zijn voor het eerst te zien, waaronder het intrigerende dubbelportret van Erik Beekes (1983) en het kleurexperiment van Apt (2003 – 2005).