Vanaf 13 december 2024 tot en met 12 april 2025 presenteert Museum Nairac de tentoonstelling Theo Eissens – City of Dreams. Een unieke kans om je te laten meevoeren in de mysterieuze en beladen werelden die deze uitzonderlijke kunstenaar op onnavolgbare wijze tot leven bracht.
Tot en met 31 januari 2025 is in Museum Nairac de expositie 'Kers op de taart' te zien van de Barneveldse schilderclub BAK. Vanwege het dertigjarig bestaan hebben zij een bijzondere expositie ingericht.
De tentoonstelling VR | Verzameling Ruijs biedt een boeiende kijk in de wereld van Jos Ruijs, een markante kunstverzamelaar met een scherp oog voor hedendaagse kunst. Als een moderne ontdekkingsreiziger heeft Ruijs een indrukwekkende collectie opgebouwd die zijn avontuurlijke geest en onstilbare nieuwsgierigheid weerspiegelt.
Albrecht Genin (1945-2013), tussen Berlijn en Nong Khai, schiep een indrukwekkend oeuvre, los van trends en kritiek. Zijn liefde voor gedrukte materialen, zoals bijbels en bladmuziek, siert zijn werk. Genins eenvoudige stijl, met papieren schetsen en zwarte basis, onthult de diepte van zijn verbeelding. Ocean Stories belichaamt zijn streven naar eenvoud, harmonie tussen woord en beeld, en een iconische visuele taal.
In de tentoonstelling Ingrid Simons | Midzomernacht komt de fascinerende samensmelting van dag en nacht tot leven. Haar kunstwerken zijn doordrenkt van de overweldigende kracht van de natuur en het onmetelijke, ruige landschap. Simons onderzoekt de sublieme grootsheid van de natuur en de nederigheid van de mens tegenover dit majestueuze schouwspel, waarbij ze de diepe verbinding tussen mens en natuur verkent. Nu verlengd tot 26 februari 2024.
De fascinatie voor de zwerm begon bij Bas tijdens een excursie naar Krakow gedurende zijn middelbare schoolperiode. De lucht betrok en een deken aan spreeuwen trok over een plein. Bas voelde zich nietig als mens en is dat moment nooit meer vergeten. Bij elke zwerm die hij tekent komt dat moment ergens langs. Hij wil grijpen, ordenen en naar zijn hand zetten. Onderdeel zijn van de zwerm en het moment van verwondering herbeleven.
In de tentoonstelling Lightness of Being in Museum Nairac kwamen de twee schijnbaar volledig verschillende werelden van Raquel Maulwurf en Danaë Moons bij elkaar. De som der delen voelt als meer dan een eenvoudige optelling. Een symbiose wordt in gang gezet die de stilte van hun beeldtaal oorverdovend maakt. De nietigheid van de mens versus de natuurelementen is een terugkerend thema bij Raquel Maulwurf en bijna identiek aan de intuïtieve verbeelding van ‘de kracht van de natuur en de onmacht van de mens’ van Danaë Moons, zoals Hans den Hartog Jager dat omschreef. Hun werk laat ons zien waar wij te weinig bij stil blijven staan: hoe kwetsbaar het leven kan zijn.
Na maanden thuiswerken, thuisblijven, niet naar buiten mogen of kunnen en de musea en galeries dicht, willen we naar buiten. Het beeld van de kunstenaar die in het atelier of op een zolder in afzondering aan het werk is, was in deze afgelopen periode voor het eerst wél de werkelijkheid.
In deze intieme tentoonstelling bracht Museum Nairac werk samen van zeer diverse kunstenaars die één ding gemeen hebben: de natuur als belangrijke bron van inspiratie.