In de tentoonstelling Lightness of Being in Museum Nairac komen de twee schijnbaar volledig verschillende werelden van Raquel Maulwurf en Danaë Moons bij elkaar. De som der delen voelt als meer dan een eenvoudige optelling. Een symbiose wordt in gang gezet die de stilte van hun beeldtaal oorverdovend maakt. De nietigheid van de mens versus de natuurelementen is een terugkerend thema bij Raquel Maulwurf en bijna identiek aan de intuïtieve verbeelding van ‘de kracht van de natuur en de onmacht van de mens’ van Danaë Moons, zoals Hans den Hartog Jager dat omschreef. Hun werk laat ons zien waar wij te weinig bij stil blijven staan: hoe kwetsbaar het leven kan zijn.
Na maanden thuiswerken, thuisblijven, niet naar buiten mogen of kunnen en de musea en galeries dicht, willen we naar buiten. Het beeld van de kunstenaar die in het atelier of op een zolder in afzondering aan het werk is, was in deze afgelopen periode voor het eerst wél de werkelijkheid.
In deze intieme tentoonstelling brengt Museum Nairac werk samen van zeer diverse kunstenaars die één ding gemeen hebben: de natuur als belangrijke bron van inspiratie.
Wie naar het werk van Zoltan Kemeny kijkt komt tot rust. De primitieve voorstellingen, de natuurlijke kleuren en materialen en de, aan de natuur ontleende, ritmische vormen in zijn metaalreliëfs brengen een gevoel van sereniteit teweeg. Deze winter zijn 27 werken van deze bijzondere kunstenaar in Museum Nairac in Barneveld te zien.
Deze inspirerende tentoonstelling in Museum Nairac laat een aantal topstukken zien uit het oeuvre van Herman Gordijn. De voornamelijk figuratief werkende schilder geniet bij het grote publiek vooral bekendheid vanwege zijn monumentale portretten, waarvan dat van H.M. Koningin Beatrix (1982) waarschijnlijk het bekendste is. In Barneveld zijn nu niet alleen schilderijen met zijn favoriete modellen Lida en Mona te zien, maar ook mooie voorbeelden van portretten, zowel op doek als getekend. De context van de werken en de onderlinge verbindingen komen tot uitdrukking in de vele voorstudies, doorwerkte tekeningen, etsen en houtsneden. Sommige werken zijn voor het eerst te zien, waaronder het intrigerende dubbelportret van Erik Beekes (1983) en het kleurexperiment van Apt (2003 – 2005).
In het herdenkingsjaar 2020 toont Museum Nairac tekeningen van Leo Kok (1923- 1945) in de tentoonstelling ‘Leo Kok | Westerbork op papier’. De jonge kunstenaar Leo Kok legde tijdens zijn internering in Kamp Westerbork in prachtige tekeningen het dagelijks leven in gevangenschap vast. Zijn tekeningen geven een indringend beeld van het leven in een kamp, waar het wankele bestaan werd bepaald door inkomende en uitgaande transporten. Wij kennen de beelden van de oorlog vooral in zwart-wit, maar Leo zag de oorlog in kleur. Leo Kok beschikte over het talent om met beperkte middelen en tijd, vaak in moeilijke omstandigheden, de essentie van het kamp te vangen in snelle schetsen en wat meer uitgewerkte tekeningen in potlood, houtskool, Oost-Indische inkt en aquarel. Een van de tekeningen die bewaard zijn gebleven toont een impressie van de barak waar Leo in verbleef. Een kleine, volle ruimte, die met velen gedeeld moest worden en noodgedwongen hun ‘thuis’ werd.
Kinderen hebben altijd al spelend in onderlinge competities geprobeerd elkaar af te troeven. Het kaartspel was al eeuwen bekend maar werd voor kinderen niet echt geschikt geacht. In de eerste helft van de negentiende eeuw werd dit probleem opgelost. Er kwam een leerzame variant bij: het kwartetspel. In 2019 kreeg Museum Nairac een grote collectie kwartetspellen cadeau waarvan nu een deel te zien is in de tentoonstelling Kwartet!
Jansen portretteert bekenden en historische figuren op een bijzondere manier. Ze schildert op losse doeken en oude lakens en tekent daar overheen met haar naaimachine. Het resultaat: indrukwekkende werken die de aandacht vragen en die in je gedachten blijven hangen...
Pareltjes zijn het, de kleine musea die het grote publiek nog verder moet ontdekken. Museum Nairac in Barneveld is er zo een. Cultuurhistorie wordt met verrassende wisseltentoonstellingen gecombineerd in een gebouw dat al net zo verrassend is.