het museum

Ontdek het verleden van Barneveld en de Veluwe in een van de oudste musea van Nederland: Museum Nairac. We vertellen het verhaal van Barneveld vanuit de ogen van Barnevelders. Maar dat is niet alles. Laat u ook verrassen door onze wisseltentoonstellingen. Minstens drie keer per jaar komen er boeiende onderwerpen naar voren, variërend van kunst en design tot het verleden.

Geschiedenis van het museum
Het museum dankt haar naam aan de Barneveldse burgemeester Carel Anton Nairac (1815-1883). Nairac was burgemeester van 1841 tot aan zijn overlijden in 1883. Naast burgemeester was hij een gepassioneerd verzamelaar met een grote interesse in archeologie. Zijn vondsten presenteerde Nairac vanaf 1873 in een oudheidkamer op de eerste verdieping van het gemeentehuis. De kamer groeide uit tot een museum waar vandaag de dag niet alleen archeologische vondsten worden tentoongesteld, maar ook een plek is waar de verhalen van Barneveld worden verteld en hedendaagse kunsttentoonstellingen te zien zijn.

Brouwerij
Sinds 1975 zit het museum in het centrum van Barneveld, recht tegenover de kerk. Het museum vestigde zich in een voormalig brouwerij uit de zeventiende eeuw. Op 1 mei 2013 heropende het museum na een jaar van renovatie en vernieuwing. Vanaf dat moment zijn in de oude brouwerij de geschiedenissen van Barneveld en omgeving te zien. In de twee moderne expositiezalen, die na de verbouwing werden toegevoegd, kunnen bezoekers genieten van boeiende wisseltentoonstellingen op het gebied van kunst, design en meer.