Albrecht Genin | Ocean Stories

06 maart 2024 - 22 juni 2024

Gedurende zijn leven, voornamelijk werkend in zijn studio's in Berlijn, Duitsland en Nong Khai, Thailand, heeft Albrecht Genin (Oldenburg 1945 - Berlijn 2013) een indrukwekkend oeuvre opgebouwd. Ver verwijderd van artistieke trends, musea, kunstcritici en galerijen wist Genin de realiteit van het leven om te zetten in een leefbare fantasie. Vanaf het begin koos Genin voor gedrukte materialen zoals bijbels, wetboeken, landkaarten, bladmuziek en kasboeken om op te werken. Zijn werken zijn visualisaties van de verhalen die Genin zag gedurende zijn leven in onder andere Duitsland, Thailand en Afghanistan. Deze reizen, langs de oceanen, komen terug in de tentoonstelling Ocean Stories.

Eenvoud
Genin wil graag de complexe wereld terugbrengen tot de essentie. Niet vanuit een
filosofisch 'terug naar de natuur' standpunt, maar eenvoudigweg omdat de wereld al complex genoeg is. Deze wens illustreert zijn werk. Al zijn werk is vereenvoudigd en direct op papier gezet. Genin werkt niet graag met een witte basis en gaf de voorkeur aan werken op bedrukte materialen; een bijbelpagina, bladmuziek, een geografische kaart of een oud wetboek.

Wanneer Genin bladmuziek gebruikte, kon een compositie beginnen met een lijn, maar liet hij deze lijn dan ontwikkelen tot een figuur. De praktische grootte van boeken gaf hem de mogelijkheid om zijn schetsen in Thailand te maken en deze later verder te ontwikkelen in zijn studio in Berlijn. In zijn werken op papier gebruikte Genin voornamelijk zwarte olieverf of Oost-Indische inkt.

Hij geloofde dat kleur de ontwikkeling van een beeld isoleert in tegenstelling tot de basis. Beginnen met kleur zou afleiden van het beeld dat ontstaat binnen het zwart en de abstractie. Beginnen met een zwarte basis biedt de mogelijkheid om alleen te focussen op de compositie. Zo kunnen we ons voorstellen dat
Genin werkt in zijn studio in Berlijn, omringd door zijn schetsboeken, op de achtergrond wat jazzmuziek of slechts een ingetogen statisch geluid van de radio. Wanneer hij niet aan het schilderen is, leest hij boeken die zijn verbeelding stimuleren, hem ideeën geven, zodat hij een goed beeld kan completeren met een goede titel. 

In Ocean Stories ziet u Genins zoektocht naar de eenvoud, de correlatie tussen woord en beeld, zijn iconische visuele taal en het gebruik van kleur.