Bijzondere Barneveldse Burgemeesters

16 maart 2018 - 16 juni 2018

Het burgemeesterschap is een ambt dat nog steeds tot de verbeelding spreekt. Barneveld heeft vele burgemeesters gekend die allemaal op geheel eigen zwijze hun stempel hebben gedrukt op hun gemeente. Museum Nairac belichtte in 2018 twee van bijzondere burgemeesters: naamgever van het museum C.A. Nairac en A.W.J.J. Baron van Nagell. 

Burgemeester Nairac was een groot liefhebber van geschiedenis. Zijn collectie archeologische en historische onderwerpen vormde de basis van het huidige Museum Nairac. Burgemeester van Nagell was bekend als bewoner van het alom bekende huis De Schaffelaar. Er valt veel te vertellen over deze burgemeesters. In de tentoonstelling waren foto's, voorwerpen en archiefstukken te zien. Door een samenwerking tussen Gemeentearchief Barneveld en Museum Nairac kwam deze tentoonstelling tot stand. 

Bijzonderheid bij de tentoonstelling was het unieke kunstwerk '100 keer Nairac en van Nagell'. Een samengesteld kunstwerk bestaande uit 100 portretten gemaakt door basisschoolleerlingen uit de gemeente Barneveld.