Ingrid Simons | Midzomernacht

18 september 2023 - 26 februari 2024

In de tentoonstelling Ingrid Simons | Midzomernacht komt de fascinerende samensmelting van dag en nacht tot leven. Haar kunstwerken zijn doordrenkt van de overweldigende kracht van de natuur en het onmetelijke, ruige landschap. Simons onderzoekt de sublieme grootsheid van de natuur en de nederigheid van de mens tegenover dit majestueuze schouwspel, waarbij ze de diepe verbinding tussen mens en natuur verkent.

Voor Simons is schilderen met olieverf en inkt een uiterst fysieke ervaring. Haar schilderijen overstijgen de grenzen van de natuurlijke inspiratiebronnen en worden expressieve ruimtes op zichzelf. Ze put uit de energie en de kracht die ze ervaart in het landschap en tracht die over te brengen op doek en papier.

De tentoonstelling eert de magische Midzomernacht, de langste dag en kortste nacht van het jaar, gevierd door eeuwenoude culturen als de Keltische jaarwielviering. Het symboliseert een tijd van vreugde en overvloed, toen de mens nog dichter bij de natuur stond.


Simons' werk is een oproep tot bewustwording van de verloren verbinding tussen mens en natuur. Haar schilderijen verkennen ook de kleuren van de nacht, geïnspireerd door Van Gogh's observatie dat de nacht levendiger en kleurrijker is dan de dag. De dualiteit van de nacht, de mystiek en de duisternis, dient als eindeloze bron van inspiratie.

Haar bijna 25-jarige carrière kenmerkt zich door internationale werk- en onderzoeksperiodes, waarbij ze haar artistieke horizon verbreedt en nieuwe media verkent. Zo werkt ze samen met keramiekmeesters in Portugal en creëert ze performances in de adembenemende natuur van Noorwegen en Portugal.


In Midzomernacht ontdekt u niet alleen haar evolutie als kunstenaar, maar ook haar diepgaande verbinding met de natuur, die ze op indrukwekkende wijze tot leven brengt in haar veelzijdige en krachtige kunstwerken.