Merel Jansen - portretten

14 november 2019 - 14 maart 2020

Welkom in de wereld van Merel Jansen. Een wereld waarin portretten een grote rol spelen. 

Jansen portretteert bekenden en historische figuren op een bijzondere manier. Ze schildert op losse doeken en oude lakens en tekent daar overheen met haar naaimachine.

Het resultaat: indrukwekkende werken die de aandacht vragen en die in je gedachten blijven hangen, lang nadat je er kennis mee hebt gemaakt. Ze doen denken aan ‘stills’ zoals we ze uit de film kennen. Momentopnames die je doen afvragen wie de geportretteerde persoon is, wat hij denkt of voelt, wat zijn geschiedenis is.

De portretten van Merel Jansen zijn niet gemakkelijk in het kader van de traditionele schilderkunst te plaatsen. Jansen breekt met de gevestigde regels, ze speelt met de doeken, de draden en de kleuren die rijkelijk over het doek heen vloeien. Jansen heeft, zoals ze dat zelf zegt, een ‘nood om kleur te gebruiken’. Hoe langer je naar het werk kijkt hoe meer kleur je ziet.

Het tekenen met de naaimachine geeft de portretten een intrigerende diepte en lichtheid. Jansen laat zich in haar werk inspireren door de uitzonderlijke schoonheid, karaktereigenschappen en gewoonten die ze in de mensen om haar heen ziet. Deze legt ze op unieke wijze vast in haar doeken. Historische figuren die haar intrigeren en die ze heeft leren ‘kennen’ uit verhalen geeft Jansen letterlijk een gezicht. Voor het eerst worden al deze portretten bij elkaar gebracht. Een bijzonder feestje dat we graag met u vieren.